You are currently viewing Γιατί Pilates; Οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας

Γιατί Pilates; Οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας

Ο γερμανικής καταγωγής δημιουργός του Pilates, Joseph Pilates, γεννήθηκε ως ένα ασθενικό παιδί και μεγαλώνοντας του έγινε έμμονη ιδέα να αποκτήσει ένα τέλειο σώμα. Έτσι, έγινε σκιέρ, μποξέρ, δύτης, γυμναστής, ασκούμενος της γιόγκα, πριν καταλήξει στο Pilates που είναι ευρέως γνωστό σήμερα.
Το Pilates δεν έγινε αμέσως επιτυχία, μόλις τοδημιούργησε. Στην πραγματικότητα,  σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, το Pilates άρχισε να αναγνωρίζεται διεθνώς. Διασημότητες όπως η Madonna, η Cameron Diaz και ο Sting μαζί με τον γκουρού των διασήμων Siri Ντάρμα Galliani, αναγνώρισαν ότι το Pilates είναι κάτι περισσότερο από την ενίσχυση του πυρήνα, αλλά και ένας τρόπος άσκησης που ενισχύει την ευελιξία, την επίτευξη ισορροπίας και την αυτογνωσία.

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά τα 10 σημαντικότερα οφέλη του Pilates.

1. Στάση του σώματος και σταθερότητα
Επειδή το Pilates εστιάζει στον πυρήνα σας και δίνει έμφαση στη σπονδυλική στήλη και την ευθυγράμμιση, η στάση σας θα βελτιωθεί σημαντικά και θα σας κάνει να φαίνεστε ψηλότεροι και λεπτότεροι. Από αυτό, θα αποκτήσετε επίσης καλύτερη ισορροπία και έλεγχο των κινήσεών σας.
2.Συντονισμός
Το Pilates απαιτεί από εσάς να συμμετάσχει ολόκληροι, τόσο το σώμα σας, όπως και το μυαλό σας. Συγκεντρωμένοι στην αναπνοή και την κίνηση, κάνοντας τις ασκήσεις σας, θα ωφεληθείτε όσον αφορά στο συντονισμό και τη σύνδεση νου-σώματος.
3. Ευαισθητοποίηση
Μόλις υιοθετήσετε το Pilates ως τρόπο ζωής, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μεγαλύτερη συναίσθηση για τον εαυτό σας, το σώμα σας, το περιβάλλον σας και του πώς κινείσθε. Οι κινήσεις του σώματος σας μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο, να απαλλαχθείτε από κακές συνήθειες που είχατε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια (καμπουριάζετε, κακή θέση ύπνου, το κάπνισμα, κ.λπ.). Το Pilates  σας ωφελεί ακόμα και εκτός των ωρών που ασκείστε. Π.χ. επιλέγοντας μια πιο υγιεινή διατροφή, να κοιμάστε καλύτερα και να φροντίζετε ολόκληρο το σώμα σας.
4. Ευελιξία
Η βελτίωση της ευελιξίας σας μπορεί να κάνει περισσότερα για το σώμα σας, ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας. Η ευελιξία είναι το κλειδί όχι μόνο για τους γυμναστές και τους χορευτές μπαλέτου. Ακόμη και οι λάτρεις των σπορ και αθλητές, όπως παίκτες του μπάσκετ, μπόξερ, παίκτες του golf  και επαγγελματίες των πολεμικών τεχνών απολαμβάνουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα που τους δίνει η ευελιξία όταν ενσωματώνεται στα είδη που ασχολούνται.
5. Απαλλάσσει από το άγχος
Τα ρυθμικά σχήματα και οι κινήσεις θα έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο σύνολο της ύπαρξής σας, κρατώντας σας πιο ισορροπημένους όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Το Pilates είναι ένα υπέροχος τρόπος να διατηρήστε ήρεμοι παρά το άγχος στη δουλειά ή το σπίτι.
f22826525868efd31bbad68b6793935f

6. Καλύτερη Αναπνοή
Με κάθε κίνηση σε κάθε άσκηση, υπάρχει ένα μοτίβο αντίστοιχης αναπνοής. Για να χαμηλώσετε την πλάτη σας σε μια άσκηση mat θα πρέπει να εκπνέετε, ενώ για να τραβηχτείτε προς τα πίσω όπως ακριβώς  στο Roll Up απαιτείται να εισπνέετε σωστά. Τα οφέλη από αυτές τις ασκήσεις αναπνοής περιλαμβάνουν ένα βελτιωμένο αναπνευστικό σύστημα, επομένως, προφυλάσσοντάς σας από ανεπιθύμητες ασθένειες.
7. Πειθαρχία
 Γίνεστε, δεν γεννιέστε πειθαρχημένοι. Ανεξάρτητα από τη διαδρομή της φυσικής σας κατάστασης, η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό συστατικό από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε και θα αποφασίσετε να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας. Οι επιλογές εντός της ημέρας είναι ακόμα μεγαλύτερες υγιεινά ή ανθυγιεινά τρόφιμα, θα καπνίσετε ή όχι. Το Pilates απλά σας διδάσκει να είστε υπομονετικοί και ακριβείς, να αναπτύξετε ιδιαίτερα τη δύναμη της θέλησης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
4c6c3b00f73b8a39f24237dc78545df7

8. Ενισχύει την εμπιστοσύνη
Καθώς θα βλέπετε το σώμα σας να παίρνει μορφή και να είναι πιο γυμνασμένο, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μια αίσθηση επιτυχίας. Κάθε άσκηση εκκρίνει χημικές ουσίες στο σώμα σας που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε ευτυχείς και καλά. Το να φαίνεστε και να νιώθετε καλά είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του Pilates.

9. Σμιλεμένο μυϊκό σύστημα
Ενώ η προπόνηση με βάρη μπορεί σίγουρα να τονώσει το μυϊκό σας σύστημα όταν  γίνεται σωστά, το Pilates μπορεί να σας δώσει το ίδιο μείον τον όγκο. Οι μύες μπορούν να “χτιστούν” και να ενισχυθούν με το τέντωμα, την  αντίσταση και την ισορροπία. Το να έχετε επίπεδους, ευέλικτους κοιλιακούς, λεπτά και σμιλεμένα χέρια, πόδια και γλουτούς είναι μόνο μερικά από τα οφέλη τουPilates.
ccd76272e98099c51d3dc1bf30c62d0c

10. Απώλεια βάρους
Ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που ξεκίνησε το Pilates είχε ως στόχο την απώλεια βάρους και να μπει σε μικρότερο μέγεθος στα ρούχα του. Στην πορεία όμως, γίνονται πιο πειθαρχημένοι ώστε να κάνουν το Pilates τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους είναι ένα φυσικό μονοπάτι του Pilates. Με τη σωστή αναπνοή, το τέντωμα και ακόμη και με τις ασκήσεις αρχαρίων, μπορεί κανείς να κάψει τεράστιο ποσό  θερμίδων ειδικά αν ακολουθεί και μια υγιεινή διατροφή.

Το Pilates είναι περισσότερο από τέντωμα και σμίλεμα μυών. Είναι συνολική ευεξία. Τα οφέλη του Pilates εκτείνονται ακόμα και μετά από μια προπόνηση Pilates. Μπορείτε να το “μεταφέρετε” στο γραφείο σας, στο δρόμο για τη δουλειά  ή ακόμα και όταν κάνετε μπάνιο ή βουρτσίζετε τα δόντια σας. Είναι ένας υγιής τρόπος ζωής.