Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει απόκτηση και διατήρηση ενός ομοιόμορφα ανεπτυγμένου σώματος με ένα υγιές μυαλό, πλήρως ικανό να εκτελέσει φυσικά, εύκολα και ικανοποιητικά τα πολλά και ποικίλα καθημερινά καθήκοντα με αβίαστη ζωντάνια και ευχαρίστηση.
— Joseph Pilates

O ιδρυτής της μεθόδου, J. Pilates, υπήρξε ιδιοφυής στο να συλλάβει και να αναπτύξει τη μέθοδό του, στηριζόμενος στην αρχή ότι μία υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μία υγιή φυσική κατάσταση, καθώς χαρίζει στον άνθρωπο δύναμη, σταθεροποίηση, ελαστικότητα και τον κρατά νέο.

Για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων, η μέθοδος εισαγάγει την ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος, το Powerhouse (η περιοχή των κοιλιακών και ραχιαίων μυών), όπως το ονόμαζε ο ίδιος ο J.Pilates.

Μέσα από την κίνηση και καθώς, ο ασκούμενος μαθαίνει να την ενεργοποιεί μέσω του κέντρου του (Powerhouse), αρχίζει να χρησιμοποιεί βαθύτερες μυϊκές ομάδες, που ενδυναμώνουν και στηρίζουν τη σπονδυλική του στήλη.

Η Σταθεροποίηση, ο Έλεγχος, η Συγκέντρωση, η Ροή της Κίνησης, η Αναπνοή και η Ακρίβεια στην κίνηση είναι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η Μέθοδος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μυϊκή “μνήμη” και ο ασκούμενος αποκτά πνευματική και φυσική ισορροπία, ευθυγραμμισμένη στάση σώματος, αντοχή, ενδυνάμωση, ελαστικότητα, μεγαλύτερη κινητικότητα, αυτογνωσία και σωματική νεότητα (όπως έλεγε ο Pilates «είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη»).