You are currently viewing Γιατί το Pilates βοηθά στην ανάρρωση από τον καρκίνο του μαστού;

Γιατί το Pilates βοηθά στην ανάρρωση από τον καρκίνο του μαστού;

Η περίοδος αποκατάστασης από τον καρκίνο του μαστού είναι ένα πολύ ευαίσθητο διάστημα, ένα διάστημα που πρέπει να γίνει σεβαστό για την πολύ δύσκολη ανάρρωση που λαμβάνει χώρα, καθώς και για τις σωματικές και συναισθηματικές περιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Οι γυναίκες που αναρρώνουν από τον καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όχι μόνο για να πάρουν την δύναμη  και την ενέργειά τους πίσω αλλά σε πολλές περιπτώσεις, για να ενισχύσουν και την αυτοπεποίθησή τους.

Η άσκηση και συγκεκριμένα το Pilates μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την επαγγελματία θεραπευτή και την εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης, Naomi Aaronson, MA, OTR / L, CHT.
Είναι εκπαιδεύτρια mat Pilates καθώς και συγγραφέας, παρουσιασιάστρια και πάροχος συνεχούς εκπαίδευσης για αρκετούς οργανισμούς γυμναστικής. Η Aaronson μοιράζεται τις ιδέες της για το πώς οι πρώην ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την άσκηση.

Γιατί το Pilates βοηθά τις γυναίκες που αναρρώνουν από τον καρκίνου του μαστού;❤️

Με την πάροδο του χρόνου, οι θεραπευτές και οι πρωτοπόροι του pilates έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να τροποποιήσουν τις ασκήσεις Pilates έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να κάνει pilates σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν βρίσκεται. Μια γυναίκα που ξεκινάει μετά από ένα διάλειμμα από την άσκηση και πιθανώς μετά από δύσκολες θεραπείες, θα διαπιστώσει ότι με το Pilates μπορεί ακόμα να ασκηθεί χρησιμοποιώντας το power house της και να επανακτίσει τη δύναμη και την ευελιξία της.

Κάποιες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το ότι πολλές ασκήσεις Pilates γίνονται στο έδαφος, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης ή υπερβολής. Το Pilates βοηθά επίσης να ενισχυθεί η σύνδεση σώματος /μυαλού, κάτι που πολλές γυναίκες που αναρρώνουν, είναι έτοιμες να ανακαλύψουν. Κεντράρισμα, συγκέντρωση, έλεγχος, ακρίβεια, αναπνοή και ροή – αυτές οι αρχές  που είναι τα θεμέλια του Pilates, παρέχουν μια ολοκληρωμένη σχέση, μια ολιστική προσέγγιση μεταξύ του σώματος και του νου.

 

Ασκήσεις για την αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού💪❤️

Η Aaronson προτείνει τα ακόλουθα είδη ασκήσεων pilates που μια γυναίκα που ξεκινά την πορεία της για την αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να κάνει:

♦︎ Ένα θεμελιώδες κομμάτι του Pilates, η βαθιά αναπνοή είναι στην κορυφή της λίστας των ασκήσεων για τις γυναίκες στην ανάρρωση. Είναι αναζωογονητική, μειώνει το στρες και “δουλεύει” μέχρι τους πυρήνες των μυών. Οι ασκήσεις αναπνοής Pilates που μπορούν να αρχίσουν να εξασκούν οι γυναίκες στα πρώτα στάδια της αποθεραπείας, είναι το διάφραγμα και η πλευρική αναπνοή.

♦︎ Απλές ασκήσεις που ενισχύουν τους κοιλιακούς μύες και την πλάτη βοηθούν στη στήριξη της καλής στάσης, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ελευθερία στην καθημερινή κίνηση. Επιπλέον, το να είσαι σε θέση να διατηρήσεις  καλή στάση του σώματος, βοηθά τις γυναίκες να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οι ασκήσεις, όπως μια bridge ή ένα pelvic clock, θα βοηθήσουν στην πλάτη και τους κοιλιακούς, χωρίς να καταπονήσουν το στήθος και τα χέρια.

♦︎ Τα ελαφριά τεντώματα με καλή ευθυγράμμιση (μια προϋπόθεση για το Pilates) βοηθούν τις γυναίκες να ανακτήσουν το πλήρες φάσμα της κίνησης μέσω του θώρακα και του βραχίονα. Επίσης, arms reach/pull, όπου τραβάμε τις ωμοπλάτες μαζί και τα απομακρύνουμε, είναι μια άσκηση που γίνεται συχνά στο pilates και προτείνεται  στα αρχικά προγράμματα αποκατάστασης του καρκίνου του μαστού.

Ναι, τα παραπάνω είναι παραδείγματα θεμελιωδών ασκήσεων Pilates που η Aaronson πιστεύει ότι βοηθούν στην ανάρρωση και ανάκαμψη των γυναικών για να επανακάμψουν, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν εκπαιδευτές που να έχουν επαρκή κατάρτιση για την εργασία τους με την αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού.

Ευτυχώς,  υπάρχουν πλήρως πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Pilates οι οποίοι εκπαιδεύονται να εργάζονται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις για τους πελάτες σε ανάρρωση.

Tips Ασκήσεων  για την αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού ❤️💪

Η Aaronson δίνει τις παρακάτω συμβουλές σε γυναίκες που αναρρώνουν από καρκίνο του μαστού για το τι θα έπρεπε να γνωρίζουν, αν θελήσουν να ξεκινήσουν Pilates.  Ελπίζει ότι οι γυναίκες που αναρρώνουν από τον καρκίνο του μαστού και τις θεραπείες του, θα ενθαρρυνθούν να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης.
Η εμπειρία της αποδεικνύει ότι η άσκηση είναι μια θαυμάσια οδός για την επούλωση. (Όλες οι ασκήσεις πρέπει να παρακολουθούνται από τον επαγγελματία υγείας της γυναίκας).

❤️ Εάν υπάρχει λεμφοίδημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή λεμφαδέματος.
❤️ Οι γυναίκες που έκαναν μαστεκτομή θα είναι πιθανώς πιο άνετες να ασκηθούν με αθλητικό σουτιέν ή camisole.

❤️Σχεδιάστε αργά, σταδιακά, ένα πρόγραμμα άσκησης.
❤️ Γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια δυσφορία και αυτό μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Εργαστείτε με το θεραπευτή σας ή τον εκπαιδευτή σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και άνετοι.
❤️ Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει κάποια συναισθήματα – αυτό είναι εντάξει.
Μερικές φορές η περιοχή του θώρακα θα έχει πολύ διαφορετική αίσθηση  από το πώς ήταν παλιότερα και μπορεί να πάρει χρόνο για να το συνηθίσετε. Μπορεί να υπάρχει κάποια απώλεια αίσθησης.

❤️ Στο Pilates, δεν κάνουμε πολλές επαναλήψεις. Επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό μήνυμα για κάθε άσκηση που επιλέγει να κάνει η γυναίκα που κάνει την αποκατάσταση, ειδικά στην αρχή.

 

Πηγή post: https://www.verywellhealth.com/exercise-for-breast-cancer-recovery-2704625