You are currently viewing Tα 5 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε σε έναν αρχάριο του Pilates

Tα 5 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε σε έναν αρχάριο του Pilates

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας αρχάριος του Pilates είναι να τον παραπληροφορείτε ή να μαθαίνει μισές αλήθειες για το Pilates, ακόμα και αν είναι οι προθέσεις είναι καλές.

Εδώ σας παραθέτουμε 5 πράγματα που θα μπορούσε να πει κάποιος για το Pilates και θα μπορούσαν να δώσουν στον αρχάριο τη λάθος εικόνα.  Φυσικά, ξέρουμε ότι, εσείς που μας διαβάζετε αυτή τη στιγμή, μπορεί να είστε αρχάριοι. Σε αυτή την περίπτωση, κρατήστε αυτές τις προειδοποιήσεις ως το μυστικό μας τρόπο να σας εξηγήσουμε τι πραγματικά είναι το Pilates.

1. Το Pilates είναι εύκολο
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της άσκησης που είναι εύκολη γενικά και αυτής που είναι εύκολο να την ξεκινήσετε. Το Pilates ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο Pilates είναι ότι το Pilates σας “συναντά” εκεί πού βρίσκεστε σωματικά και σας προσφέρει  συνεχώς νέα πράγματα να μάθετε για την ολοκλήρωση του σώματος / νου καθώς και νέες προκλήσεις για τη φυσική σας κατάσταση. Οι άνθρωποι που είναι εντελώς αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν το Pilates και να είναι άνετοι. Οι άνθρωποι που είναι πολύ προχωρημένοι στο Pilates εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από αυτό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν πούμε κάτι λιγότερο, θα είναι σαν να υπονομεύουμε την ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη μέθοδο του Pilates.

Οι αρχάριοι θα διαπιστώσουν ότι φαινομενικά υπάρχουν πολλές εύκολες ασκήσεις για αρχάριους και πολλοί τρόποι να μάθουν Pilates, αλλά όσο αρχάρια κι αν είναι μια τάξη ή απλή μια κίνηση, θα πρέπει να την εκτελέσουν στο 100%. Αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο. Είναι, ωστόσο, μέρος αυτού που κάνει το Pilates τόσο αποτελεσματικό και συνεχώς ενδιαφέρον. Ας το παραδεχτούμε, ένα ομοιόμορφα ανεπτυγμένο σώμα που κινείται με δύναμη, ευελιξία, χάρη και αποτελεσματικότητα δεν προέρχεται από την “εύκολη” άσκηση. Προέρχεται από ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα άσκησης που λειτουργεί για αρχάριους και συνεχίζει να εξελίσσεται.

2. Το Pilates είναι σαν τη Yoga

Μην πάτε σε μια τάξη Pilates και περιμένετε να είναι σαν τη γιόγκα. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες ασκήσεις Pilates, σε στάση-κίνηση, μοιάζουν με κάποιες στάσεις της γιόγκα. Ωστόσο, οι ασκήσεις Pilates δεν είναι yoga asana και υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές ως προς τη μορφή και την τεχνική. To pilates και η γιόγκα μπορεί επίσης να φαίνονται παρόμοιες, επειδή και οι δύο εκτελούνται σε ένα χαλάκι, αλλά το Pilates ασκείται εκτενώς και  σε μια ποικιλία εξοπλισμού και ειδικών οργάνων Pilates.

Μία από τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του Pilates και της γιόγκα είναι ότι είναι ολοκληρωμένες επιστήμες του σώματος-νου και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ολοκλήρωση για να ανυψώσουν το πνεύμα. To Pilates, όμως, δεν έχει κανένα θρησκευτικό υπόβαθρο όπως η γιόγκα, ούτε είναι πιθανό να συναντήσετε αυτονόητη πνευματική διδασκαλία σε μια τάξη του. Με την ευκαιρία, μπορεί να ακούσετε ότι ο Joseph Pilates, ο ιδρυτής της μεθόδου Pilates, σπούδασε γιόγκα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

3. Μπορείτε να μάθετε Pilates στο σπίτι

Μπορείτε σίγουρα να μάθετε να ασκείστε στο Pilates ΚΑΙ στο σπίτι και υπάρχουν πολλά οφέλη για μια προπόνηση στο σπίτι.
Ωστόσο, το Pilates είναι ένα εξελιγμένο σύστημα φυσικής κατάστασης. Δεν είναι μόνο μια δέσμη ασκήσεων που είναι εύκολο να μάθετε απ’ έξω. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε, είναι να βασιστείτε σε μια ισχυρή βάση θεμελιωδών κινήσεων και αρχών με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή Pilates που μπορεί να σας παρακολουθήσει, να σας δίνει feedback, και να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε με αποτελεσματική τεχνική. Κατόπιν, μπορείτε να κάνετε και πρακτική στο σπίτι.

 

4. Δεν πίστευα ότι είσαι τύπος Pilates

Πολλοί από εμάς ακούσαμε για πρώτη φορά το Pilates επειδή το προτιμούν οι διασημότητες. Διάσημες αθλητικές φιγούρες όπως οι Ολυμπιονίκες των Η.Π.Α. κάνουν Pilates και οι αστέρες του Χόλιγουντ αναφέρουν συνεχώς ότι πηγαίνουν και κάνουν μαθήματα Pilates. Δυστυχώς, οι οικοδεσπότες των talk show και οι διασκεδαστές αφήνουν να εννοηθεί ότι το Pilates είναι κάπως ελιτίστικο. Και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι αλήθεια ότι τα μαθήματα Pilates κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα κανονικά μαθήματα άσκησης αλλά όχι πολύ περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει το Pilates προσιτό.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που να του ταιριάζει το Pilates. Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν Pilates παγκοσμίως και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι πλούσιοι ή διάσημοι. Είναι απλοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλα τα επίπεδα γυμναστικής που θέλουν να επωφεληθούν από τα πολλά οφέλη του Pilates.
Οι αθλητές το κάνουν. Οι ηλικιωμένοι το κάνουν. Οι έγκυες γυναίκες το κάνουν. Οι άνδρες το κάνουν. Το κάνουν για να νιώσουν καλύτερα, το κάνουν για αποτοξίνωση και ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και χρησιμοποιούν το Pilates για να το εναλλάσσουν με άλλες μορφές γυμναστικής.

5. Μα έχεις ήδη πολύ ωραίο σώμα

Είναι αλήθεια ότι οι επίπεδοι κοιλιακοί, οι σφιχτοί γλουτοί και οι σμιλεμένοι μηροί είναι συχνά αποτελέσματα της εκπαίδευσης του Pilates και η εμφάνιση ενός σώματος Pilates είναι ένα από τα πράγματα που παρακινεί τους ανθρώπους να το κάνουν. Ωστόσο, η εμφάνιση είναι μόνο ένα μικρό μέρος και όχι η ουσία της φιλοσοφίας Pilates.

Η εμφάνιση δεν μας λέει πόσο καλά κινείται ένα σώμα – είτε είναι αποτελεσματικό, χαριτωμένο, ισορροπημένο ή ευέλικτο. Η εμφάνιση δεν μας λέει αν υπάρχουν κινήσεις που προκαλούν πόνο στην πλάτη ή αν αποτρέπουν από τις απολαύσεις της καθημερινότητας. Η εμφάνιση, επίσης, δεν θα μας πει πόσο καλά και ισορροπημένα ένας άνθρωπος  “κατοικεί” και χρησιμοποιεί το σώμα του. Η κατάρτιση Pilates λειτουργεί από μέσα προς τα έξω και προσφέρει οφέλη πολύ πέρα από το πώς φαίνεται ένα σώμα.

Πηγή: https://www.verywell.com/dont-say-this-to-a-pilates-beginner-2704449