You are currently viewing Pilates και Χρόνιος Πόνος

Pilates και Χρόνιος Πόνος

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates είναι μια μέθοδος άσκησης και σωματικής κίνησης που έχει σχεδιαστεί για να τεντώνει, να ενισχύει και να ισορροπεί το σώμα . Θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τους πυρήνες των ορθοστατικών μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Το Pilates ενισχύει την ευθυγράμμιση που βοηθά στην ανακούφιση και την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Όταν κάνετε Pilates, αποκτάτε μεγαλύτερο έλεγχο της κίνησης του σώματός σας μέσω της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής και της πυέλου, της συγκέντρωσης στην κίνηση και μέσω της σωστής αναπνοής.

Οφέλη του Pilates έναντι άλλων τρόπων άσκησης ενδυνάμωσης

Οι παραδοσιακές προπονήσεις με βάρη συχνά χτίζουν κοντούς, ογκώδεις μύες που είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν. Μέσω του Pilates το σώμα σας γίνεται πιο ευέλικτο και η δύναμή σας ισορροπεί. Επιμηκύνει και ενισχύει το σώμα βελτιώνοντας την ελαστικότητα των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων. Επίσης, πολλές παραδοσιακές προπονήσεις δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε μια μυϊκή ομάδα σε σχέση με μια άλλη, και έτσι υπάρχει ανισορροπία στους μύες του σώματός σας. Οι αδύναμοι μύες εξασθενούν και οι ισχυροί μύες γίνονται πιο δυνατοί. Το Pilates ενισχύει ολόκληρο το σώμα ομοιόμορφα από το λαιμό σας μέχρι τους αστραγάλους και τα πόδια σας. Καμία ομάδα μυών δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένη ή ανεπαρκής. Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, το Pilates είναι μια δημοφιλής άσκηση για επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, αθλητές, ακόμη και κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Οφέλη του Pilates για τον χρόνιο πόνο

Οι ασκήσεις Pilates για το χρόνιο πόνο λειτουργούν με ενισχύοντας το πρωτογενές σύστημα μυϊκής υποστήριξης του σώματος,  την αποφόρτιση των αρθρώσεων και των σημαντικών δομών του σώματος, οδηγώντας τελικά σε μείωση του πόνου.
Το Pilates είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο, επειδή οι ασκήσεις έχουν χαμηλό αντίκτυπο, αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και μπορούν να αλλάξουν ώστε να ταιριάζουν στο επίπεδο ικανότητάς σας. Συχνά ο εγκέφαλός σας θα σταματήσει να εστιάζει στις περιοχές που πονάτε  όταν είναι  συγκεντρωμένος στο σώμα στο σύνολό του.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Μειωμένος ή εξαλειφθείς πόνος
Αποκατάσταση τραυματισμού
Αυξάνει τον έλεγχο του πόνου
Πιο αποτελεσματικοί τρόποι κίνησης
Καλύτερη στάση
Λιγότερος κίνδυνος τραυματισμού
Βελτιωμένη λειτουργία που διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες
Μεγαλύτερο αίσθημα ευεξίας
Αυξημένη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία
Μειωμένη μυϊκή δυσκαμψία
Βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων
Αυξάνει την ευελιξία
Προώθηση της απώλειας βάρους

Πόσο ασφαλές είναι το Pilates για το χρόνιο πόνο;

Πολλές από τις ασκήσεις απαιτούν ανακλινόμενες ή καθιστές θέσεις. Είναι επίσης ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης που φέρουν μόνο μερικό βάρος. Αυτό δεν είναι αεροβική προπόνηση. Όταν κάνετε Pilates, η εστίαση είναι στον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα, δεν αφορά τον αριθμό των επαναλήψεων και δεν θέλετε να πιέσετε υπερβολικά τους μυς σας. Δεν είναι μια άσκηση που που σας κάνει να ιδρώνετε, γιατί έχει να κάνει με τη συγκέντρωση και την αναπνοή. Οι ασκήσεις είναι αρκετά ασφαλείς λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές εγκαταστάσεις φυσικής θεραπείας χρησιμοποιούν το Pilates για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το Pilates

Χρόνιος πόνος στην πλάτη
Ινομυαλγία
Μετεγχειρητική
Ορθολογικός πόνος
Τραυματισμός αυχένα τύπου “whiplash”
Πόνος στον ώμο
Πόνος στο ισχίο
Αρθρίτιδα
Σκλήρυνση κατά πλάκας

Χρόνιος πόνος στην πλάτη/μέση

Το Pilates μπορεί να βοηθήσει στον χρόνιο πόνο στην πλάτη, επειδή ενισχύει τους αδύναμους μυς του πυρήνα που συχνά δημιουργούν πόνο. Το Pilates είναι τόσο αποτελεσματικό  στον χρόνιο πόνο στην πλάτη/μέση που θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για άτομα με πόνο στη μέση. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί έναν γιατρό και χρησιμοποιήστε έναν εκπαιδευτή Pilates με μεγάλη εμπειρία.

Αρθρίτιδα

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα φοβούνται να ασκηθούν επειδή ανησυχούν για την ένταση. Ωστόσο, οι ασκήσεις Pilates είναι χαμηλής πρόσκρουσης, ήπιες κινήσεις, που αποτρέπουν το στρεσάρισμα των αρθρώσεων.

Συμβουλές για να κάνετε ασκήσεις Pilates με χρόνιο πόνο

  • Προσπαθήστε να κάνετε το Pilates αμέσως το πρωί, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της κόπωσης.
  • Κρατήστε τις επαναλήψεις στο ελάχιστο, οι μύες πρέπει να είναι άνετοι σε όλες τις ασκήσεις. Το Pilates δεν λειτουργεί όπως άλλες ασκήσεις δύναμης που απαιτούν να σπρώξετε τον εαυτό σας έως ότου οι μύες σας εξασθενίσουν.
  • Η ταχύτητα της κίνησης μπορεί να μειωθεί στο μισό  για την αποφυγή τυχόν δυσφορίας των μυών.
  • Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Pilates είναι καλύτερο να έχετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα από έναν εκπαιδευτή όταν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο. Για ορισμένες συνθήκες, οι ασκήσεις σε ματ μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.
    Απλοποιήστε και τροποποιήστε ασκήσεις που είναι πολύ απαιτητικές.
  • Να είστε υπομονετικοί, τα κέρδη στη μυϊκή δύναμη θα είναι αργά και θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε κάποια αναστάτωση σε κάποιο σημείο. Ακόμα κι αν το επίπεδο του πόνου σας παραμείνει το ίδιο για λίγο, θα αποκτήσετε περισσότερη δύναμη που θα ωφελήσει την υγεία σας συνολικά.

Βρείτε έναν καλό εκπαιδευτή Pilates

Φροντίστε να βρείτε έναν καλό εκπαιδευτή Pilates που έχει εκπαιδευτεί και ο ίδιος σε όλα τα όργανα Pilates με τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Κάντε έρευνα αγοράς και μάθετε για το βιογραφικό, τη φήμη και τη γνώμη όσων κάνουν Pilates για τον εκπαιδευτή τους.

 

Πηγές:

Pilates for Chronic Pain

1.  Robinson, Kara Mayer. (2017, April 26th) WebMD/Pilates. Retrieved from: https://www.webmd.com/fitness-exercise/a-z/what-is-pilates

2.  Wingrove, Jennifer Curry. (2015, Sept. 18th) IDEA Health & Fitness Association/Pilates for Osteoarthritis. Retrieved from: http://www.ideafit.com/fitness-library/pilates-for-chronic-pain-and-osteoarthritis

3.  Physiolates/Pilates for Chronic Pain. Retrieved from: http://physiolates.org.uk/types-of-pilates/clinical/chronic-pain.php

 

4.  Shirer, Gabrielle. balanced body/Pilates for Fibromyalgia/Pilates Origins/The Benefits of Pilates. Retrieved from:

https://www.pilates.com/BBAPP/V/pilates/library/articles/pilates-for-fibromyalgia.html

 

5.  Kullhem, Ian. (2015, May 14th) Pilates in the Pines/Pilates and Chronic Pain. Retrieved from:

http://pilatesinthepines.com/?/our-news/article/pilates-and-chronic-pain

 

6.  Pilates Bridge connecting the Pilates community/12 Scientifically Proven Benefits of Pilates for Your Peace of Mind. Retrieved from:

http://pilatesbridge.com/12-scientifically-proven-benefits-of-pilates-for-your-peace-of-mind/

 

7.  Pilates Method Alliance (PMA)/An Exercise in Balance: The Pilates Phenomenon. Retrieved from:

https://www.pilatesmethodalliance.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3277/