You are currently viewing 6 Ψυχολογικά Οφέλη του Pilates

6 Ψυχολογικά Οφέλη του Pilates

Η άσκηση είναι ίσως η Νο1 σύσταση που θα μπορούσαν να δώσουν γιατροί και ψυχολόγοι. Διατηρεί τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, δυναμώνει τους μυς  και παράγει ενδορφίνες, την ορμόνη της ευτυχίας.
Και μέσα σε όλα αυτά το pilates. Και δεν θα πιστέψετε πόσο καλό είναι για την ψυχική μας υγεία.
Αυτό το σύστημα φυσικής και διανοητικής εκπαίδευσης εμφανίστηκε στις αρχές του 1900 και ήρθε σε εμάς μέσω του Joseph Hubertus Pilates. Αρχικά το ονόμασε «αντιλογία» (contrology) επειδή έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να ελέγξουμε το σώμα μας. Στόχος του είναι να επιτύχουμε ένα σημείο αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ τους.

Οι 7 βασικές αρχές του pilates

Ορθοστατική ευθυγράμμιση
Συγκέντρωση
Κεντράρισμα
Έλεγχος
Αναπνοή
Ροή
Ακρίβεια

 

Με τα χρόνια έχουν προσθεθεί νέα πράγματα στον τρόπο διδασκαλίας του. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν μηχανήματα, εξοπλισμό και συγκεκριμένες στάσεις από άλλα είδη, όπως η γιόγκα. Σήμερα, το pilates χρησιμοποιείται ευρέως σε προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης επειδή βοηθά στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και άλλων μυών. Υπάρχουν ασκούμενοι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών καλλιτεχνών και διασημοτήτων.

Και δεν οφείλει την επιτυχία του μόνο χάρις στην αξιοσημείωτη φυσική βελτίωση που προσφέρει.  Το Pilates έχει επίσης τεράστια ψυχολογικά οφέλη. Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά Pilates λένε ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα ψυχολογικά και συναισθηματικά.

6 ψυχολογικά οφέλη από το Pilates

1. Βοηθά στον ύπνο
Η εξάσκηση του Pilates μας κάνει πιο χαλαρούς όταν έρθει η ώρα να πάμε για ύπνο. Θα κοιμηθούμε καλύτερα καθώς μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη συγκέντρωση και βοηθά στην εξάλειψη των αρνητικών σκέψεων. Ειδικά το τελευταίο, το χρωστάμε στη βαθιά αναπνοή.

Το Pilates απελευθερώνει τοξίνες μέσω της εκπνοής και μέσω της εισπνοής οξυγονώνει το δέρμα, τους μυς και τα όργανα. Είναι μια καταπληκτική φυσική θεραπεία, αρκετά αποτελεσματική για να μας χαρίσει έναν ξεκούραστο και αβίαστο ύπνο.

2. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση
Ένα από τα ψυχολογικά οφέλη του pilates είναι ότι έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μας. Μόλις δούμε τις αλλαγές στο σώμα μας, ενισχύεται σημαντικά η αυτοεκτίμησή μας και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

3. Μας χαλαρώνει και μας δυναμώνει
Είναι γνωστό ότι αυτή η άσκηση είναι μια από τις πιο χαλαρωτικές. Τονώνει το σώμα μας και βελτιώνει την αναπνοή μας.
Το Pilates  συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές άγχους. Επιπλέον, είναι υπέροχο για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να δοκιμάσουν κάτι νέο που όμως βασίζεται σε παραδοσιακές πρακτικές.

4. Είναι ένας υπέροχος τρόπος κοινωνικοποίησης
Τα μαθήματα Pilates είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε ανθρώπους. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κοινωνικοποιηθείτε χωρίς να πάρετε μέρος σε ομαδικά αθλήματα, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για όλους.

Εάν είστε κάποιος που προτιμά να κάνει τα πράγματα μόνος του, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εναλλακτικές τάξεις που δεν έχουν πολλά άτομα και μπορείτε ακόμη και να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Συνιστούμε όμως να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε μια νέα άσκηση.

5.Βελτιώνει τη σεξουαλική μας ζωή
Ενισχύει την πυελική περιοχή, το κάτω μέρος της πλάτης και τους κοιλιακούς μυς.  Επιπλέον, θα γίνουμε πιο ευέλικτοι. Οτιδήποτε θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής, πρέπει σαφώς να είναι καλοδεχούμενο.

6. Βοηθά στην αυτογνωσία
Ένα από τα οφέλη του Pilates που ξεχνάμε περισσότερο, είναι ότι μας διδάσκει πράγματα για τον εαυτό μας. Και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε για τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τις ικανότητές μας.

Η καλή αυτογνωσία είναι το κλειδί για τη σωστή σύνδεση σώματος-νου. Η αρμονία μεταξύ τους δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί, αλλά με συγκέντρωση και βαθιά αναπνοή μπορούμε να το κάνουμε.

Το Pilates είναι ιδανικό για κάθε είδος ατόμου και οποιαδήποτε ηλικία. Ίσως να μην είστε απόλυτα πεπεισμένοι, αλλά δεν θα χάσετε τίποτα δίνοντάς του μία ευκαιρία. Απλά δοκιμάστε το. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

 

Πηγή: Exploring your Mind