You are currently viewing Pilates vs Yoga

Pilates vs Yoga

Η Yoga και το Pilates, κατατάσσονται στην ομάδα των ολιστικών  μορφών  άσκησης, οι οποίες δίνουν έμφαση στη συνολική εκγύμναση του σώματος και την ανάταση του πνεύματος και της ψυχής. Έχουν πολλούς ”φίλους”, οι οποίοι έχουν εντάξει ένα ή και τα δυο αυτά είδη άσκησης στην καθημερινότητά τους. Πολλές φορές, δημιουργούνται μίξεις των δύο για εμπορικούς λόγους και σαν αποτέλεσμα προκύπτει  σύγχυση των ασκούμενων. Έτσι, ο διαχωρισμός τους γίνεται αναγκαίος, καθώς τα βέλτιστα από το κάθε είδος, τα απολαμβάνει κανείς όταν ασκείται όσο πιο ”κοντά” στην αυθεντική εκδοχή κάθε είδους.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν ομοιότητες και διαφορές, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ως προς  το πώς ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόποι όλοι θα βοηθηθούν ώστε να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Η yoga, είναι μια φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική, που αναπτύσσεται στην Ινδία τον 5ο- 6ο αιώνα π.Χ., διαθέτοντας, πλέον, μια μεγάλη ποικιλία σχολών, πρακτικών και στόχων που σχετίζονται με τον Ινδουισμό, Βουδισμό και Ζαϊνισμό. Η ίδια η λέξη yoga, προέρχεται από το σανσκριτική ρίζα ”yuj” και σημαίνει ”ένωση  νου και σώματος”, αρμονική δλδ. ένωση όλων των ετερόκλητων στοιχείων της προσωπικότητάς μας και συγκέντρωση και προσανατολισμό όλης της ζωτικής ενέργειας που έχουμε μέσα μας, σε μια και μοναδική κατεύθυνση. Στη Δύση, σημαντική εξάπλωση γνώρισε τον 20 αιώνα, με τις σχολές της Ράτζα, Χάθα και Αστάνγκα yoga να γίνονται οι πιο γνωστές και διάφορους δασκάλους -γκουρού- να προσπαθούν να τη διδάξουν. Η κύρια πάντως, φιλοσοφία της yoga, ανεξαρτήτου του στυλ που κάποιος έχει επιλέξει να γυμνάζεται, βασίζεται στο ότι ο νους θεωρείται η κινητήρια δύναμη.
BEACH-YOGA-SPAIN

Οι ασκήσεις είναι εμπνευσμένες από τα στοιχεία της φύσης και οι γιόγκι ανέπτυξαν ένα σύστημα σωματικών κινήσεων και στάσεων για να έχουν καλή υγεία και ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού για να απελευθερώσουν το ανώτερο δυναμικό του ατόμου. Τα κέντρα της ζωτικής ενέργειας του σώματος ονομάζονται ”τσάκρας” και αντιστοιχούν στα κύρια νευρικά κέντρα αυτού.
Με τη γιόγκα, αυτά τα κομβικά σημεία απελευθερώνονται και αφυπνίζονται, κάτι που ως διαδικασία, μπορεί να πάρει χρόνια ή πιθανότερα μια ολόκληρη ζωή.

Οι ”Σούτρες” της yoga, ένα σημαντικό κείμενο του 1ου αιώνα π.Χ., αναφέρουν τα οκτώ σκέλη της yoga, τα οποία συνιστούν μια σαφή και βαθυστόχαστη οδό που μας οδηγεί στη φώτιση.

Επιγραμματικά τα σκέλη της yoga είναι:

1. Κοινωνικός κώδικας / αποχές/ απομάκρυνση αρνητικότητας

2. Προσωπικός κώδικας / Πειθαρχία και μελέτη του εαυτού

3. Σωματικές στάσεις / Ασάνες

4. Ρύθμιση της αναπνοής

5. Αποτράβηγμα των αισθήσεων

6. Συγκέντρωση

7. Διαλογισμός

8. Συγκέντρωση /”Σαμάντι”

Με τη συνολική, λοιπόν, εξάσκηση πνεύματος και σώματος, μέσω της γιόγκα, επιδιώκουμε σωστή στάση σώματος, εσωτερική ηρεμία στην αγχωτική καθημερινότητα, ήπια μάλαξη των εσωτερικών οργάνων, ρύθμιση της αναπνοής, ευλυγισία και ευκαμψία, καθώς και οφέλη στον ψυχισμό και τα συναισθήματα.

Ως προς το είδος της μυικής συστολής, από άποψη εργοφυσιολογίας, αυτή είναι κυρίως ισομετρική και πλειομετρική ή έκκεντρη. Στην ισομετρική συστολή ο μυς συστέλλεται, χωρίς να παράγεται καμία κίνηση στις αρθρώσεις. Στην πλειομετρική, ο μυς επιμηκύνεται ελεγχόμενα, υποχωρώντας στη δύναμη της βαρύτητας ή της εξωτερικής αντίστασης. Στις ασκήσεις αυτές χρησιμοποιείται κυρίως το βάρος του σώματος και τα έξτρα εργαλεία εκτός από το στρώμα, είναι ελάχιστα, καθιστώντας δυνατή την εκγύμναση χωρίς την χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.
72f1eb684d1fd9ba_454863233.xxxlarge_2x

Στα αρνητικά της εκγύμνανσης μέσω yoga σημειώνονται:

Α. η επιβάρυνση των αρθρώσεων λόγω της μακράς παραμονής του ασκούμενου σε μια στάση

Β. η δυσφορία κάποιων ασκουμένων για τη στενή σύνδεση της εκγύμνασης με το φιλοσοφικό-θρησκευτικό υπόβαθρο της yoga.

H μέθοδος εκγύμνανσης Pilates πήρε την ονομασία της από τον ιδρυτή της Joseph Pilates (1883- 1967), ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία. Σαν παιδί ήταν φιλάσθενος, υποφέροντας από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άσθμα, οπότε αποφάσισε να δημιουργήσει μια μέθοδο με την οποία να γίνει ”φυσικά ανώτερος” και να το μεταδώσει και σε άλλους.
c7bfb6df2f266e31abfb44d4d4b2de96          short spine

Στη διάρκεια του Α παγκόσμιου πολέμου παρέμεινε έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αγγλία, όπου εφαρμόζοντας τη μέθοδο εκγύμνασης του πέτυχε οι συγκρατούμενοι του να επιβιώσουν και να βρίσκονται σε πολύ καλή σωματική κατάσταση παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες κράτησης.  Αφιέρωσε έτσι, τη ζωή του στη βελτίωση, μέσω της άσκησης, της υγείας του ανθρώπου, με το όραμα να συνεχίσει η μέθοδός του να διδάσκεται και στις επόμενες γενιές.

Ο Pilates ήταν επίσης, ικανότατος μποξέρ, αθλητής τσίρκου και εκπαιδευτής αυτοάμυνας. Στην αρχή ονόμασε τη μέθοδό του ”Contrology”, η μέθοδος δλδ. του ελέγχου νου και σώματος και της συγκέντρωσης στην αναπνοή και τη ροή της κίνησης. Πίστευε ότι κάποιος είναι τόσο νέος όσο ευλύγιστη είναι η σπονδυλική του στήλη, γι΄ αυτό η μέθοδος του βασίζεται στη γρήγορη ενδυνάμωση του κέντρου, του ”powerhouse”, όπως ονόμασε ο ίδιος τους μύες και τις αρθρώσεις που περικλείονται από ώμο σε ώμο και από ισχίο σε ισχίο.

Μελέτησε τη φιλοσοφία και τα συστήματα εκγύμνασης αρχαίων πολιτισμών, όπως της Αρχαίας Ελλάδας και της Ινδίας και σε συνδυασμό με τις άριστες γνώσεις του στην ανατομία του σώματος και την κινησιολογία, άρχισε να αναπτύσσει μια μέθοδο βασισμένη στις εξής αρχές :

1. Σταθεροποίηση / Επιλεκτική μυϊκή επιστράτευση

2.  Έλεγχος/Ενδυνάμωση του ”powerhouse”

3. Συγκέντρωση

4. Ροή στην κίνηση

5. Αναπνοή/Διαφραγματική/Πλευρική

6. Ακρίβεια

Ο Pilates διαβεβαιώνει ότι ”σε 10 μαθήματα βλέπεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν και οι άλλοι, σε 30 έχεις ένα καινούργιο σώμα”.
banner5

Οι ασκήσεις αυτές έχουν συγκεκριμένη σειρά και ροή, συγκεκριμένες αναπνοές και διαβάθμιση επιπέδων από αρχάριο μέχρι υπέρ-προχωρημένο. Εκτελούνται είτε σε στρώμα, ”mat Pilates”, είτε στα ειδικά μηχανήματα Pilates, είτε συνδυαστικά. Τα μηχανήματα, σχεδιασμένα από τον ίδιο τον Joseph Pilates, λειτουργούν με ιμάντες και ελατήρια και ο ασκούμενος χρησιμοποιεί αποκλειστικά το βάρος του για την εκτέλεση των ασκήσεων. Το είδος της μυϊκής συστολής που επιτελείται είναι ισομετρική, πλειομετρική και μειομετρική (ο μυς βραχύνεται, υπερνικώντας την εξωτερική αντίσταση). Όλες οι ασκήσεις είναι απολύτως ασφαλείς για οποιοδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση. Προάγουν τη σωστή στάση σώματος και σέβονται τα όρια της άρθρωσης και τις προσωπικές δυνατότητες κάθε ατόμου. Αυξάνουν την ευλυγισία και δημιουργούν μύες μακριούς και γραμμωμένους, χωρίς την αντιαισθητική εικόνα του ‘πρησμένου “σφίκτη’’. Γυμνάζουν τους μύες πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά από τους πιο μικρούς και λεπτούς μέχρι τους πιο μεγάλους και αδρούς. Σε κάθε μάθημα, κάθε φορά, γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα.

3671fb51daaa1f58d624bca91f3509c4 (1)

Το pilates, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο μεταφυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης αλλά και πρόληψης χρόνιων μυοσκελετικών, ψυχοσωματικών και αναπνευστικών παθήσεων.

Όποιον από τους δύο τρόπους εκγύμνασης έχετε δοκιμάσει ή έχετε επιλέξει, όποιο πρόγραμμα θεωρείτε ότι σας ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία και ως προς το αποτέλεσμα που ψάχνετε,  φροντίστε να ασκείστε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, με τη βοήθεια πιστοποιημένου και εξειδικευμένου δασκάλου, με συνέπεια, αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση που θα αποφέρει καρπούς και θα σας οδηγήσει σε ένα υγιέστερο, αθλητικότερο, δυνατό σώμα και ψυχική αρμονία.