You are currently viewing To pilates και οι άνδρες

To pilates και οι άνδρες

To pilates και οι άνδρες

Το Pilates είναι, τα τελευταία χρόνια, μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες τάσεις παγκοσμίως, της εναλλακτικής γυμναστικής τόσο στο γυναικείο όσο και τον αντρικό πληθυσμό. Ιδρυτής της μεθόδου αυτής, ήταν ο Joseph Pilates (1883-1967), δημιουργώντας έναν τρόπο εκγύμνασης για να προωθήσει την καλή φυσική κατάσταση των ανθρώπων με βάση τον έλεγχο πάνω στην κίνηση και το συνδυασμό συγκεκριμένων κινήσεων με συγκεκριμένη αναπνοή.
men12

Ο ίδιος ήταν ικανότατος μποξέρ, δάσκαλος αυτοάμυνας και αθλητής επιδείξεων εποχής και είχε μελετήσει και τις ανατολικές και δυτικές μεθόδους εκγύμνασης νου και σώματος. Κλήθηκε να δουλέψει με άντρες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, όταν μετανάστευσε στη Αμερική, άνοιξε το πρώτο του στούντιο Pilates και ασχολήθηκε με χορευτές, χορεύτριες και αθλητές, αποκτώντας  μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Στις μέρες μας, και ειδικότερα στην Ελλάδα, το Pilates, παρ’όλο που δημιουργήθηκε από άντρα και παρ’όλο που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη φυσική κατάσταση ανεξαρτήτως φύλου, είναι παρεξηγημένο από ένα μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού, το οποίο αρνείται να λάβει τα πλεονεκτήματα του. Ίσως, επειδή οι περισσότερες εκπαιδεύτριες είναι γυναίκες, ίσως λόγω της θεώρησης ότι μόνο η γυμναστική με βάρη είναι για άντρες  ή ότι μόνο ο ιδρώτας και η εξαντλητική γυμναστική “χτίζουν” ένα ρωμαλέο σώμα, να είναι μερικοί από τους λόγους που δημιουργούν στους άντρες προκατάληψη που τους εμποδίζει να δοκιμάσουν αυτήν την εξαιρετική  γυμναστική.
men

Στο εξωτερικό, όμως, οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης, έχουν εντάξει το Pilates στη ζωή τους σαν τρόπο εκγύμνασης, τελειοποίησης φυσικής κατάστασης, επιπρόσθετης αθλητικής δραστηριότητας, ακόμα και σε επαγγελματικές ομάδες μπάσκετ, π.χ. NBA, μπέιζμπολ, ράγκμπι, στίβο καθώς και ως μέσο μεταφυσιοθεραπευτικής αντιμετώπισης χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων. Όσον αφορά τους ‘Ελληνες, λοιπόν, επισκέπτονται  ένα εξειδικευμένο χώρο Pilates, με τη δικαιολογία της αποκατάστασης και μόνο.

Σύμφωνα με τις αρχές του Pilates, ο αντρικός πληθυσμός μπορεί να έχει ανάλογη βελτίωση σε διάφορους τομείς:

1 Σταθεροποίηση / Επιλεκτική μυική επιστράτευση

2 Έλεγχος/Ενδυνάμωση του ”powerhouse”

3 Συγκέντρωση

4 Ροή στην κίνηση

5 Αναπνοή/Διαφραγματική/Πλευρική

6 Ακρίβεια στην κίνηση

men6

Το αντρικό σώμα χρειάζεται σταθεροποίηση μυών και αρθρώσεων, γιατί έχει συνηθίσει να ασκείται χρησιμοποιώντας μεγάλες και αδρές κινητικές μονάδες, μεγάλους μύες δηλαδή και “αγνοεί” ένα πλήθος από ζεύγη μυών που υποβοηθούν και υποστηρίζουν τις αρθρώσεις του σώματος και βρίσκονται πιο εσωτερικά και εν τω βάθει του σώματος. Η ενδυνάμωση του powerhouse, όλων των κοιλιακών και ραχιαίων μυών, από τα ”μέσα προς τα έξω” δλδ., εκτός από την γράμμωση των πολυπόθητων κοιλιακών που όλοι ψάχνουν μετά μανίας στα γυμναστήρια, θα τους βοηθήσει να προλάβουν, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και να εξισορροπήσουν μυϊκές ανισορροπίες.

Η συγκέντρωση, η ροή στην κίνηση και η Αναπνοή του Pilates, γυμνάζουν, εκτός από το σώμα, και το μυαλό αυξάνοντας τα επίπεδα της μνήμης, υποβοηθώντας τη διαχείριση του άγχους και αυξάνοντας τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς  που κυκλοφορούν στο σώμα, βελτιώνοντας τη διάθεση και την ενέργεια.

Η συγκεκριμένη αναπνοή, σε συνδυασμό με τις ασκήσεις, αυξάνει σημαντικά το αναπνευστικό πηλίκο, βοηθά στην πρόληψη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και του άσθματος, ενισχύει τη διάταση του θώρακα, την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και την ενδυνάμωση όλων των θωρακικών, αναπνευστικών και του μηχανισμού της  φωνής, μυών.

Το Pilates μπορεί να γίνει εργαλείο επιπρόσθετης προπόνησης σε επαγγελματικό αθλητισμό, μέσο αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς και επίσης, υποβοηθητική γυμναστική σε άντρες που ασχολούνται με bodybuilding, καθώς ο Pilates ο ίδιος σχεδίασε το πρόγραμμά του έτσι ώστε να δίνει ένα αρμονικό σώμα και να γυμνάζει τους μύες σε ζεύγη, από τους πιο μικρούς στους πιο μεγάλους. Ο ίδιος, με τη μελέτη του πάνω στην κίνηση, από την εφηβεία του πόζαρε ως μοντέλο σε ανατομικούς χάρτες της εποχής του.
men4

Επιπρόσθετα, βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων χωρίς να φέρνει το σώμα σε ακραίες θέσεις και αυξάνει την ευλυγισία, την οποία οι άντρες έχουν εξ ορισμού σε πιο χαμηλό επίπεδο από τις γυναίκες και βελτιώνει πάρα πολύ την ορθή στάση σώματος.

Πολλές φορές, οι άντρες που δοκιμάζουν πρώτη φορά Pilates, δεν μπορούν να πιστέψουν πώς απλές φαινομενικά ασκήσεις, μπορούν να τους δυσκολέψουν τόσο με τρόπο που δεν μπορούν να εξηγήσουν και ειδικά, όταν εκτελούν ασκήσεις στα ειδικά μηχανήματα Pilates. Το σίγουρο είναι, πως όλοι όσοι το δοκιμάζουν ενθουσιάζονται και τηρούν τη γυμναστική αυτή σε τακτική βάση. Γιατί όχι και εσείς;