You are currently viewing Μυοσκελετικά προβλήματα και Pilates (σπονδυλική στήλη/μέση/αυχενικό)

Μυοσκελετικά προβλήματα και Pilates (σπονδυλική στήλη/μέση/αυχενικό)

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 34 σπονδύλους. Κάθε σπόνδυλος είναι μοναδικός και εξυπηρετεί ένα σκοπό. Η δυσλειτουργία ενός μόνο σπονδύλου είναι ικανή να διαταράξει τη λειτουργία και μηχανική ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.

Η μέθοδος pilates μας δίνει την δυνατότητα να διορθώσουμε και να περιορίσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι πόνοι στον αυχένα ή στη μέση συνήθως εμφανίζονται εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας σε συνδυασμό με ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα. Από το πρώτο κιόλας μάθημα pilates, θα αισθανθείτε τη διαφορά και την άμεση ανακούφιση από τους πόνους. Το pilates έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει παντελώς τους χρόνιους πόνους με τον καιρό.

Στάδια Βελτίωσης ανά Μάθημα

Στο πρώτο μάθημα
Αξιολογείται η παρούσα κατάσταση του μυοσκελετικού σας συστήματος.

Στο δεύτερο μάθημα
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του pilates σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από την αξιολόγηση και το σώμα αρχίζει και ξανα-υποστηρίζεται
Βελτιώνουμε τη στάση μας και μαθαίνουμε πώς πρέπει να καθόμαστε στην καρέκλα, το αυτοκίνητο, τον ύπνο, κ.λπ.

Από το τρίτο μάθημα και μετά
Σιγά σιγά το σώμα διαμορφώνεται με βάση τις καινούργιες του συνήθειες.
Οι πόνοι υποχωρούν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξαναεμφανίζονται.


Μυοσκελετικά προβλήματα και αντιμετώπιση – Μέση

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης – μέση – είναι η πιο ευπαθής περιοχή του σκελετού  και εμφανίζει τις περισσότερες ενοχλήσεις, πόνους και σταδιακά, χρόνιες παραμορφώσεις και κακώσεις.
Τα πιο συχνά και γνωστά συμπτώματα  είναι η οσφυαλγία (πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και η ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου).

Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού έχει εμπειρία οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής του και σε κάποια στιγμή, το 15% έως 52% αυτού θα εμφανίσει επεισόδιο οσφυαλγίας με σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η αυξημένη οσφυική λόρδωση, η αδυναμία των κοιλιακών μυών και των μυών της ράχης, η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική θέση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Ο ρόλος του pilates είναι σε πρώτη φάση προληπτικός, αφού ενισχύει τους μυς της περιοχής, καθιστώντας τους δυνατούς και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις σωματικές ανάγκες που προκύπτουν.
Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο, όπου υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα, το pilates παίζει σημαντικό ρόλο  στη  θεραπευτική προσέγγισή του.

Ουσιαστικά,οι ασκήσεις εστιάζουν στην εκγύμναση των βαθύτερων κοιλιακών και ραχιαίων, που είναι υπεύθυνοι για την συνοχή των σπονδύλων και τη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της οσφυαλγίας στην ρίζα του.

Μέσα σε λίγα μαθήματα ήδη, θα αρχίζετε να νιώθετε το σώμα σας ότι “στέκεται” καλύτερα.
Οι πόνοι θα μειώνονται συνεχώς. Παράλληλα, εξαιτίας της λειτουργικότητας των ασκήσεων, θα μάθετε πώς να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς να επιβαρύνετε τη μέση σας!

Αυχένας

Μυοσκελετικά προβλήματα, όπως το  αυχενικό  σύνδρομο(μυοσκελετικό πρόβλημα του αυχένα) είναι η δεύτερη πιο συχνή εμφανιζόμενη πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι ιδιαίτερα λεπτοί και τα φορτία που δέχονται καθημερινά είναι πολλά. Κατά συνέπεια, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυχενικό σύνδρομο.

Η λάθος στάση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το άγχος, το στρες καθώς και κάποιος τραυματισμός, επηρεάζουν τη φυσιολογική δομή και κινητικότητα της αυχενικής μοίρας.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι, ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα, μούδιασμα των άνω άκρων, κτλ.
Η μέθοδος pilates είναι ίσως, η μόνη μέθοδος γυμναστικής που «ασχολείται» τόσο πολύ με την περιοχή του αυχένα, αρχικά προληπτικά, και στη συνέχεια, θεραπευτικά.

Σε κάθε άσκηση δίνουμε την αίσθηση ότι θέλουμε να «μακρύνουμε» τον αυχένα μας.
Αυτό σε συνδυασμό με κατάλληλες ασκήσεις και διατάσεις, μας δίνει ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην κινητικότητα της αυχενικής μοίρας και κατ’ επέκταση τη μείωση των συμπτωμάτων.

Επιπρόσθετα, η ενδυνάμωση των κοιλιακών έχει φανεί ότι συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας.
Τέλος, μέσω της σωστής στάσης, μαθαίνουμε το σωστό τρόπο που πρέπει να καθόμαστε, να ξαπλώνουμε, να στεκόμαστε, να σκύβουμε, κ.λπ., ώστε να μην επιβαρύνουμε τον αυχένα στην καθημερινότητα.

Πηγή: must.com