pilates και αυτοάνοσα
Οφέλη pilates στα αυτοάνοσα

Τα οφέλη του Pilates στα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ξεκίνημα ενός νέου προγράμματος άσκησης αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσο όταν υποφέρετε από χρόνιο πόνο, ή αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και αν είναι κάτι που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως το pilates.

Ποια όμως είναι τα οφέλη του Pilates στα αυτοάνοσα νοσήματα;

Τα οφέλη του Pilates:

Παρ’όλο που η προσπάθειά σας να γυμνάζεστε είναι ένας  πραγματικός αγώνας, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε και θα πρέπει να βρείτε το χρόνο να κινηθείτε – ακόμα και όταν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος κ.λπ.

Ας δούμε πώς θα βάλετε το Pilates στη ζωή σας:

1. H ιστορία του Pilates:

Το Pilates αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates για να εκπαιδεύσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Η ιδέα γεννήθηκε από τις προσπάθειές του να χτίσει τη δύναμη στους ασθενείς σε νοσοκομεία από τα ελατήρια των νοσοκομειακών κρεβατιών. Αυτό οδήγησε στον τελικό σχεδιασμό αυτού που σήμερα ονομάζουμε reformer.

Η ιδέα του απέκτησε φήμη όταν οι επαγγελματίες χορευτές χρησιμοποίησαν τη μέθοδό του για να ενισχύσουν το σώμα τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Το Pilates συνέχισε να κερδίζει δημοτικότητα και όλο και περισσότερα στούντιο άνοιξαν. Τώρα, παρ’όλο που τα reformer μοιάζουν με παράξενες συσκευές βασανιστηρίων με την πρώτη ματιά, το pilates συνιστάται σε όλους και για όλα – είτε ως ένας τρόπος να ανακάμψουν από έναν τραυματισμό είτε για τη μείωση και ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

2. Οφέλη από το Pilates για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Ξεκινώντας το Pilates, θα δείτε ότι οι περισσότερες ασκήσεις θα εκτελούνται σε σε ένα reformer.

Αυτό σας επιτρέπει να απομονώσετε πλήρως τον μυ που γυμνάζετε, χωρίς την πρόσθετη πίεση της βαρύτητας που φτάνει πάνω σας.

Για όλους όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο ή αυτοάνοσο νόσημα, αυτό είναι κάτι που αλλάζει τους κανόνες. Μπορούν να γυμναστούν περισσότερο, σκληρότερα και επομένως να δουν περισσότερα αποτελέσματα.

3. Πριν ξεκινήσετε το Pilates:

Όπως και με οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής ή γυμναστικής σας, ειδικά όταν παλεύετε ήδη με προϋπάρχουσες ασθένειες – συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας και πάρτε την έγκρισή του.

Αφού βεβαιωθείτε, ότι το να ξεκινήσετε Pilates είναι απολύτως ασφαλές για εσάς – το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστείτε διανοητικά για αυτό το νέο ταξίδι.

Ήρθε η ώρα να αφιερώσετε μια στιγμή για να πείτε αντίο στο πώς το σώμα σας ανταποκρινόταν στην άσκηση πριν το αυτοάνοσο νόσημα, και να δεχτείτε  ότι αυτό είναι ένα νέο ταξίδι που πιθανότατα θα έχει διαφορετικό ρυθμό.

Θα χρειαστεί να ακούσετε το σώμα σας και να το ακολουθήσετε.
Όταν κάτι πονάει, σταματήστε.
Αν είστε πολύ κουρασμένοι ή παλεύετε με περισσότερο πόνο από το συνηθισμένο, παραλείψτε το μάθημα εκείνο το βράδυ.
Μην θυμώνετε με τον εαυτό σας εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια βάρη που χρησιμοποιούσατε ή δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε όλες τις επαναλήψεις κάθε άσκησης.
Θα πετύχετε με την πάροδο του χρόνου – αλλά μόνο αν συνεχίσετε να το κάνετε. Και, αν βασανίζετε τον εαυτό σας και το κάνετε πολύ οδυνηρό – σωματικά και διανοητικά – αυτό πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί.
Αυτή είναι μια νέα μέρα. Αποδεχτείτε ότι αυτή είναι η τρέχουσα κατάστασή σας. Θα δείτε τα αποτελέσματα μόνο αν συνεχίσετε να δοκιμάζετε.

5. Ξεκινήστε

Βρείτε ένα studio pilates με εξειδικευμένους δασκάλους στο pilates -mat & όργανα- κάντε όλη την απαραίτητη έρευνα και μην διστάσετε να ρωτήσετε όλα όσα σας ενδιαφέρουν ή σας απασχολούν.
Αφού νιώσετε ασφαλείς με την επιλογή σας, και επιλέξετε το σωστό outfit (που θα σας διευκολύνει στην εκτέλεση των ασκήσεων) π.χ. κολάν γυμναστικής και ανάλογο τοπ, πάρτε βαθιά ανάσα και κάντε το βήμα που θα αλλάξει τη ζωή σας.

Στο Just Pilates εξειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκος, σκυρόδερμα και του χρόνιου πόνου μέσω ειδικών ασκήσεων pilates και της μεγάλης μας εμπειρίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

 

 

 

 

Πηγή: The Benefits of Pilates if You Have an Autoimmune Disease & How To Start!